59355.jpg

Rakkaat ikätoverit, mm. Maalainen ja Blogisisko, ja muutkin, jotka ovat kommentoineet Kaurapuurolapsia blogeissaan. Ensinnäkin kiitos siitä, että asia kiinnostaa. Toiseksi heti vastaus palstanpitäjän persoonasta, jota on arvuuteltu. En ole kuuluisa "kaimani", toimittaja Markus Similä, vaan kyseessä on nimimerkki Markus. Markus tulee 50-lukulaisten suuresta ihanteesta, radion Lastentunnin Markus-sedästä, josta ao. tarinakin  kertoo, "simila" blogin osoitteessa taas jostain muusta, joka jääköön salaisuudeksi, koska sillä ei ole merkitystä. Sukunimi "simila" ei siis ole.

Lähettäkää hyvät ihmiset juttujanne, jos koette tällaisen anekdootti-tyyppisen muistokirjan yhtään tärkeäksi. Kaikki jutut kelpaavat! Kaikki julkaistaan! Lyhyet ja pitkät, kuvat ja runot, jotka jollakin tapaa liittyvät 50- ja 60-luvuille, ja myös heti sotien jälkeiseen aikaan 40-luvun lopulle.  Ei piitata kielivirheistä, ei siitä, onko tarina muitten mielestä hyvä, sillä jokainen muisto on arvokas. Ei olla juhlallisia, vaan mieluummin kansanomaisia, omia itsejämme. Tarkoitus ei ole perustaa fiiniä pyhäkoulumaista muistoalbumia, ei museota, vaan elävää muistokerrostumaa. Älkää pelätkö, ettette kelpaa. Minä kun pelkään, etten kelpaa ideani kanssa, sillä yhtään muistelusta ei ole vielä tullut.

Avatakseni lukot liialliselta juhlallisuudelta julkaisen tähän alle Markus-sedän (Markus Rautio) kuuluisan mokan. Yleensähän Markus-setä aloitti Lastentunnin aina samanlaisesti.  Päivää pienet ystäväiseni, päivää jälleen", kutsui Markus-setä kuulijoitaan radioiden ääreen.  Koko kansa tunsi Markus-sedän ja Lastentunteja odotettiin yhtä innokkaasti kuin Pikkukakkosta nyt. Ja vielä innokkaamminkin, koska se oli lähes ainuita lastenkulttuurin ilmaisanteja tuolloin.

Erään kerran mikrofoni oli jäänyt radiolähetyksessä vahingossa auki, kun Markus-setä oli lopettanut lastenohjelmansa ja lapset istuivat vielä radioitten ääressä. "Nyt Markus-setä lähtee paskalle", lausui tämä satusetä ystävällisellä äänellään eetteriin huomaamatta auki jäänyttä laitetta.

Olisiko tämä tyttö Lastentunnin Suvi-Päivikki? Muistatteko?

59356.jpg

Markus